MALATYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ

İlimiz İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi İl Koordinatörü Murat SARIBAŞ Battalgazi Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi nde incelemelerde bulundu.

İlimiz İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi İl Koordinatörü Murat SARIBAŞ Battalgazi Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi nde incelemelerde bulundu. Okul Müdürü Şükrü DOĞAN ın yaptığı iyileştirmelerin iyi örnekler içerdiğini söyledi.
İlimiz İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi İl Koordinatörü Murat SARIBAŞ Battalgazi Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi nde incelemelerde bulundu.

 

14-11-201614-11-201614-11-2016İlimiz İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi İl Koordinatörü Murat SARIBAŞ Battalgazi Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi nde incelemelerde bulundu. Okul Müdürü Şükrü DOĞAN ın yaptığı iyileştirmelerin iyi örnekler içerdiğini söyledi.

 

Risk değerlendirmesi yapmamanın kazaya davetiye çıkarmak olduğunu söyleyen İş Güvenliği Uzmanı Murat SARIBAŞ, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesinin usul ve esaslarını belirlemek amacıyla 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı Resmi Gazete ‘de İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği yayınlanarak 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini söyledi.

 

İş Güvenliği Uzmanı Murat SARIBAŞ, yönetmeliğe göre, işveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak zorunda olduğunu söyleyerek; Risk değerlendirmesi ile okul ve kurumlarımızın iş kazası ve meslek hastalığına sebep olacak tehlikeleri önceden belirleyerek gerekli önlemleri alması asıl amaçtır. Bu sebeple var olan tehlikeleri ortadan kaldırmadan, sadece risk değerlendirmesinin kâğıt üzerinde yapılmış olması; okul ve kurumlarımızdaki tehlikeleri yok etmediğini ve işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmadığını belirterek şöyle devam etti.

 

Risk değerlendirmesi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Risk değerlendirmesi ekibi; işveren veya işveren vekili, varsa işyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri, işyerindeki çalışan temsilcileri, işyerindeki destek elemanları, işyerindeki bütün birimleri temsil edecek şekilde belirlenen mevcut veya muhtemel tehlike kaynakları ile riskler konusunda bilgi sahibi çalışanlardan oluşur. Unutulmamalıdır ki bir işyerinin risklerini en iyi bilen o işyerinde çalışanlar ve o işi yapanlardır.

 

Yönetmeliğe göre “Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.” hükmü yer almaktadır.6331 sayılı Kanunun, ruhunda risk değerlendirmesinin temel mantığı ve amacı; çalışanların sağlık ve güvenliği için tehlike oluşturan veya oluşturabilecek tehlikeli durumların doğru ve eksiksiz olarak tespit edilmesi, bu tespitlerin ardından alınacak tedbir ve yapılacak iyileştirmeler doğrultusunda ortadan kaldırılabilecek tehlikelerin kaldırılması, ortadan kaldırılması mümkün olmayan tehlikelerin de kabul edilebilir seviyeye indirilmesi, çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitilmesi, sonuç olarak da iş kazası veya meslek hastalıklarının ortaya çıkmasının önlenmesidir. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında, sadece risk değerlendirmesi yapmış rapor düzenlemiş olmak tek başına yeterli olmayıp, tespit edilen hususların hayata geçirilmesi, tehlike oluşturan durumların ortadan kaldırılması, en aza indirilmesi ve tehlikeli hareket ve durumlarla ilgili olarak çalışanların bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde risk değerlendirmesi sonucu düzenlenen rapor bir kağıt parçası olmaktan öteye gidemez. Dolayısıyla yapılan bu risk değerlendirmesi, işvereni risk değerlendirmesi yapmama nedeniyle idari para cezasından kurtarabilir ancak, herhangi bir iş kazası meydana geldiğinde işveren  hak sahiplerine karşı sorumlu olmaktan kurtulamaz.
Bu nedenle işin, sorumluluğu bir tarafa, en önemlisi insan sağlığı ve insan hayatının değeridir. Alınmamış veya eksik alınmış olan bir tedbir ya da yerine getirilmemiş bir yükümlülük nedeniyle, bir çalışanın sağlığından olması,  maddi olarak hiçbir zaman ölçülemeyecek boyuttadır. Görülüyorki işveren ve risk değerlendirme ekibinin iş sağlığı ve güvenliği, konusuna bu açıdan yaklaşmaları büyük önem arz etmektedir. Okul ve kurumumlarımızda çalışanlar ve öğrencilerimizin sağlığı ve güvenliği için harcanan ödenek güvenli okul kavramı çerçevesinde yok hükmünde olarak görülmeli ,önlemenin ödemekten daha ucuz ve kolay olduğu unutulmamalıdır.

 

Hamit Fendoğlu Cad. No2 - 4223242461

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.